Snabba upp din gamla laptop

Företaget Neverware har fått en del välförtjänt uppmärksamhet på sistone. Deras produkt CloudReady gör det enkelt att förvandla gamla uttjänta datorer till ganska piffiga Chromebooks.

Skrivet av
Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg11 mar, 2016

Har du en gammal laptop därhemma som blivit för gammal för de senaste uppdateringarna, så kan jag varmt rekommendera att blåsa liv i den genom att förvandla den till en dedikerad Chrome-maskin.

Det är snabbt gjort och efteråt känns det som att man bidragit till en mer hållbar värld.

Du behöver:

  • 1 st USB minne av typ USB 2.0 8GB eller 16GB
  • Ca 45 minuter, dock ineffektiv tid. Du kan göra annat under långa perioder
  • Internet
  • 1 st gammal dator. Kolla här om du vill vara 100% säker, jag gjorde inte det och laptopen jag gav nytt liv är inte listad men det gick bra ändå.

När väl det är klart så går du till denna sidan och följer instruktionerna.

Du ska skapa en bootbar image av CloudReady som du lägger på USB-minnet. Sidan jag länkade till har utförliga instruktioner och det är inga konstigheter.

I mitt fall valde jag att helt radera datorn men det ska även gå att ha två operativsystem. Ärligt talat fattar jag inte varför man skulle vilja ha sitt gamla och Chromium då Chromium i skrivande stund bara är Chrome.

Dvs, klarar din dator av att köra senaste versionen av Chrome så är det bara slöseri med tid att förvandla den till en Chromebook. I mitt fall handlade det om en Acer TravelMate 5620 från 2006 så att räkna med uppdateringar av Chrome var inte att tänka på.

Är jag nöjd? Ja, absolut. Ett dåligt samvete förvandlades till en fullt användbar dator. Jag fick chansen att utvärdera den till fullo häromdagen när jag jobbade hemifrån.

Jag bör tillägga att jag den dagen hade uppgifter som lämpade sig väl för molnjobb. Läsa på om saker, skriva texter, kolla analytics, se videos på YouTube. Det jag saknade var Illustrator och Photoshop.

Denna texten är skriven på min Chromebook och inlagd här på sidan via den. Bilden har jag laddat upp till Drive via SD-kortläsaren på min Chromebook och sen redigerat på min MacBook.

När, om, Google väl slår ihop Android och Chromium så kommer även bildredigering etc bli möjligt på Chromebooks.

En dag med en Chromebook

Här är mina anteckningar från min dag med en Chromebook

Acer TravelMate 5620 imponerande stöd för hårdvaran. Ljusstyrkeknapparna, volymknapparna och avaktivera styrplattan funkar.

Skype: finns det? Nja, hittar en extension som krashar. Sen hittar jag webbversionen och den verkar fungera.

Bakgrundsbild. Laddar “ner” till molnet. Upptäcker att fönster snappar till kanterna.

Vad menas med appar? Lägger till gMail och får en genväg i botten. Är det allt?

Skype funkar. Dags att kolla efter Twitter.

OK, twitter behöver lite jobb. Gillar inte den irresponsiv vyn med blaffiga bilder etc. Tumme ner. Mobilvyn to the rescue: https://mobile.twitter.com/ Vilket inte är helt optimalt heller pga touch anpassningar.

Twitters webbnonchalans är besynnerlig. Vill man vara lite vass kan man säga att de lagt alla pengar i samma korg, native apps, och att det inte verkar löna sig.

OMG SYTEMUPPDATERING! (Märkte ingen skillnad)

Nytt problem, det är vanligt att jag hittar artiklar jag vill läsa med min telefon och sen skickar dem till min laptop med Pushbullet. Fast när jag tänker efter är det inget problem, Chromebook ÄR Chrome så självklart funkar det.

Saknar Illustrator. Ja jag vet, det har kommit en Illustrator dödare och ännu en är på väg. Men jag är *snabb* i Illustrator.

Det går bra. Mycket bra. Jobbar i Google Docs, kollar besöksstatistik och AdWords.

Många flikar == segare upplevelse. Misstänker att RAM-minnet är fullt pga stora banners. Installerar och AdBlocker.

Högtalarna funkar inte. Dock ljud i hörlurar. ¯_(ツ)_/¯

Hur mycket RAM har jag egentligen? Kan jag se det? Javisst, finns en App som heter System som fixar det. 2GB. Sedärja, och processorn då? En x86 Intel Core 2 CPUT5500 @ 1.66GHz

Säger mig ingenting. Den är tio år gammal dock. O.o

SD-kortläsaren funkar utan problem. Laddar dock upp till Drive istället för att ge mig valet att lägga dem i det obegränsade utrymmet på Google Photos. Det går inte heller att ställa in i efterhand. Typiskt Google klanteri.