2 min läsning

Ta kontroll över vad du gör med din hjärna

Webben är full av intressanta bloggposter, tyvärr är det sällan de riktigt bra hamnar i de stora flödena från Meta eller Google. Följ den här trestegsmodellen så kommer du snart ha mer guld än spam på din skärm.

Skrivet av
Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg4 aug, 2023

Precis som jag inte tror att “AI” någonsin kommer skriva något spektakulärt, så tror jag inte heller att ett algoritmiskt feed kommer ge mig riktigt spännande insikter. Feeds är skapade för att ge oss det som är mest troligt att vi tittar på. Men så länge jag inte är en kändis så är inget varumärke berett att betala pengar för att nå just mig, eller ta reda på vad just jag verkligen är intresserad av.

De vill nå folk som jag, inte just mig. Alltså får jag en serie poster från mitten av normalfördelningskurvan, anpassade för en grupp människor med min ungefärliga bakgrund. Inget spännande med andra ord, inget som utmanar och riskerar att jag byter feedmaskin från LinkedIn till Tiktok.

Detta är något man aktivt kan jobba med att bemöta, och tro mig, det är väl värt det.

Steg 1, skaffa en rss-läsare. Själv använder jag Feedly, men det finns alternativ.

Steg 2, lägg till dessa två bloggar Kottke och Robin Sloan.

Steg 3, varje gång du läser en intressant bloggpost som någon av de två ovan länkat till, så lägger du till den bloggen i din rss-läsare. Det går även utmärkt att lägga till nyhetsbrev från Substack i Feedly, men inte i Inoreaders gratisversion.

Allt är inte guld som glimmar

Kom nu ihåg att bara för att någon säger något på ett väldigt auktoritärt sätt på internet så behöver inte det betyda att det är sant. Och bara för att du själv hittat källan i stället för en algoritm, så betyder inte det att det inte är en påverkanskampanj.

Lär dig SIFT metoden. Ta ansvar för dig själv och vad du konsumerar på nätet. Detta är väldigt Web 2.0 (dvs hur webben var på den tiden alla kunde publicera, men innan de stora plattformarna bestämde vad vi skulle konsumera) och jag gillar det.

Även en blind höna kan hitta ett korn

Sen kan även det mest cyniska feed råka spotta ur sig ett guldkorn då och då. Se till att lägga in det i din RSS läsare så att du inte missar framtida poster. Ett hett tips är att kolla bakåt på gamla bloggposter när du väl hittar någon som skriver intressanta saker. Till skillnad från underhållningsposter på Instagram och Tiktok så har bloggar och nyhetsbrev mycket längre hållbarhet.