Tips på julklappar till en nörd 2022

Äntligen var det dags att skämma bort nörden i ditt liv med ännu en klockren julklapp från 24HRs årliga lista med julklappstips för (och till) just nördar. Det är inte enkelt att besvara den klassiska frågan “Vad köper man för julklapp till en nörd?” Svaret är att det beror på vilken typ av nörd du vill ge en present till. Så, kolla igenom vår pricksäkra lista här nedan, och om du inte hittar din typ av nörd i den, så har vi listor från 2018 | 2019 | 2020 | 2021 som alla är smockfulla med bra julklappstips.

Skrivet av
Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg30 nov, 2022

“Skruva ihop möbler som kommer i platta paket”-nörden

Med en sådan här liten uppladdningsbar skruvdragare och rätt bit (den utbytbara delen som låter nörden skruva omväxlande stjärnskruvar och insexskruv) går IKEA-bygget som en dans. Den är förvånansvärt stark och klarar även av att dra i skruv i vägg, eller platta ut hylsan på en mollyplugg.

Ståbords-nörden

Nu är väl ståbord lite på utdöende, men som de flesta ståbordsnördar vet så kan det bli lite ömt om fötterna efter ett tag. Vissa fixar en ståbordsmatta, andra en balansbräda, men den fiffige nörden önskar sig ett par mjuka och goa iläggsulor till sina skor.

Då finns det ingen risk att tillbehöret slarvas bort, plus att det blir lika mjukt och skönt att stå och vänta på bussen som framför datorn.

Mecha-nörden

Gunpla är ett teleskopord av beståndsdelarna Gundam och Plastic. Det är en serie modeller där varken lim eller färg behövs för att få till ett fantastiskt resultat. I vissa fall behövs det inte ens varken kniv eller avknipsare.

Är din nörd dessutom en produktdesigner så kan de häpna över hur otroligt intressant produktionen är. Både instruktioner och själva byggandet är fascinerande i sin enkla genialitet.

En rekommenderad modell för förstagångsbyggare är HGUC Gundam Rx-78-2 Revive 1/144 men vi på 24HR kan intyga att de alla är små mästerverk.

Bukett-nörden

En så kallad Blomsterfakir är ett måste i varje bukettnörds hem. Sen kan nörden klippa diverse kvistar i sin trädgård / innergård / närmsta park och skapa de mest fantastiska blomsterarrangemang.

Men… "En fakir uppstår inte i ett vakuum" som det heter. Fakiren blir en utmärkt språngbräda till en lång serie med relaterade julklappar, din nörd kommer antagligen behöva något av följande tillbehör:

  • Ett vackert fat med höga kanter
  • En bra sekatör
  • Kanske en bok om Ikebana
  • En liten retro-chic vattenkanna

Paris Roubaix-nörden

Vi känner alla någon som har A Sunday in Hell på repeat hemma på TVn, och hur bra den än är så visst blir det lite tjatigt när man fått gåshud för femtioelfte gången under ett besök.

Stäng av TVn och smäll upp det fantastiska brädspelet Flamme Rouge på bordet. Nu krävs förvisso expansionen Peloton för att återskapa de legendariska kullerstenarna, men det kan ju bli en fin namnsdagspresent.

Från DIY-nörden

Jepp, detta är ett par tips som du som är DIY nörd kan ge bort till dina brädspelsintresserade nördvänner. Hemstickade plagg i all ära, men ett gratis brädspel som du skrivit ut och lagt i fina kuvert slår det mesta. För de flesta av de här spelen räcker det med bara en skrivare, eventuellt en vanlig kortlek, och några tärningar. Två av dem kräver lite mer omsorg, men det är din nörd värd.

OSR-nörden Dvs, din nörd älskar old skool rollspel
Co-op nörden Varför spela mot varandra när man kan samarbeta?
Solo dice chucker-nörden Försvara jorden mot aliens
“Jacques-Yves Cousteau är sååå COOL” nörden Sök efter skatter under ytan
“I mitt andra liv driver jag en butik”-nörden

Det sista spelet är det mest krävande, både vad gäller byggande och spelande, men det är det värt när du ser glädjen i din nörds ögon på julafton.