5 min min läsning

Tre Riskabla Gissningar

Om du aldrig försöker förutspå något, så vet du inte vad du ska bli överraskad av. Här sticker Kristoffer ut hakan och ger sig på att förutsäga tre saker som ska ske inom en hyfsat nära framtid.

Skrivet av
Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg26 sep, 2023

Vi lever i en tid där ingen vågar säga något definitivt. Jag tror själv det är en bieffekt av att allt ligger kvar på nätet och kan grävas upp för att smutskasta en flera år senare. Folk lägger mer energi på att inte ha fel än att ha rätt, och att “bara ställa frågor” är det nya heta.

Här kommer mitt personliga försök att ändra på detta. Tre stycken tvärsäkra uttalanden som jag kommer komma tillbaka till om några år. Det finns en viss risk att jag kommer få äta upp mina ord, men hellre lyss till den sträng som brast och så vidare.

Det kommer inte gå bra för X – the EVERYTHING app™

Tidshorisont: Närmsta tre åren

Förtydligande: Det är fullt möjligt att X finns kvar om tre år, men det har inte blivit en “App för allting” i stil med WeChat. Ingen kommer prata om X-poster på samma sätt som vi pratar om Tweets idag. Vi kommer få se ett gäng ogenomtänkta kursändringar, och precis som idag så kommer de som gillar Musk att säga att det går bra för X, och de som ogillar honom kommer säga att X är skräp.

Varför tror jag att det kommer gå dåligt? Taktik utan strategi är bara bullret före nederlag, skrev Sun Tzu för över tvåtusen år sedan. Om jag någonsin sett ett bra exempel på taktik utan strategi så är det hela Musk/Twitter historien. Allt från hur han la budet, skaffade pengar, försökte dra sig ur köpet till hur han hanterat Twitter efter det att han tvingats fullfölja köpet formligen skriker “Jag har ingen plan, jag bara gör saker så fort jag får en idé!”. Jag lutar mig med andra ord på en lösryckt mening från tiden före elektricitet när jag dömer ut Musks chanser att lyckas bygga en app för EVERYTHING!

Apple kommer att visa upp "riktiga" AR demos

Tidshorisont: Före Apple Vision PRO lanseringen

Förtydligande: Jag tror att Apple kommer visa demos där virtuella objekt interagerar med den verkliga världen i en mixad tredimensionell rymd. Till exempel en boll som rullar på ett bord och sen faller till golvet, eller en katt som gömmer sig bakom möbler.

Varför tror jag att vi kommer få se det? De som fick köra deras demo efter eventet har berättat om en fjäril som landade på deras utsträcktahand, så Apples VR-mask är bevisligen kapabel att blanda samman datorgenererat innehåll med vad maskens kameror filmar av verkligheten.

Vi vet dessutom att Apple har massa verktyg för att skapa AR upplevelser plus att de är en av grundarna till Alliance for OpenUSD, ett samarbete för att standardisera skapandet och visandet av virtuella scener.

Sen var det Disneys förvirrade video där vi bland annat fick se en virtuell Mickey Mouse hoppa runt i ett vardagsrum. Med allt det i åtanke så tror jag Apple har mer att visa upp, och att de sparar det för att ge lite extra krydda åt den kommande produktlanseringspresentationen.

Threads blir en tåfjutt

Tidshorisont: för evigt, men vi säger två år för enkelhets skull

Förtydligande: jag tror att threads kommer puttra vidare och ha användarsiffror som gjort de flesta startups avundsjuka. Men jag tror inte att det kommer bli nästa Twitter eller Instagram. Det kommer inte bli “the place to be” för influencers, eller verktyget nummer ett för folk som vill hålla fingret på den västerländska pulsen.

Varför tror jag inte det? Precis som med X så tittar jag historiskt och extrapolerar utifrån Facebook/Metas historik av försök att kopiera andra tjänster. Alla har misslyckats. Visst, även en blind höna kan hitta ett korn, Google fick ju till det med Photos trots en skrämmande samling misslyckanden på kontot, så vem vet… Kanske Threads blir navet som on-line diskursen kretsar kring. Men det tror som sagt inte jag.

Vad handlar detta om? Egentligen…

Vad handlar detta om? Egentligen…

Dels är jag verkligen trött på att folk är så försiktiga, men det jag egentligen vill göra är att lära mig saker. Genom att skriva ner mina argument så kan jag komma tillbaka till dem om två år och se hur bra de höll. Är det värt att döma ut något på grund av uråldriga fraser från någon som förmodligen inte kunnat föreställa sig vår värld som den är idag? Är ett företag dömt att upprepa sina misstag? Kan det finnas rök utan eld? Vi får se.

Som Dan Davies uttrycker det: "Om du aldrig försöker förutspå något, så vet du inte vad du ska bli överraskad av."

Detta är ett ganska enkelt knep vem som helst kan ta till. En del av dem jag följer i min rss-läsare pratar om hur de använder detta, och särskilt på saker de har haft fel om. Testa du med.