Vad är ett hack?

Med anledning av ännu ett klavertramp från världens sämst styrda teknikjätte kan det vara tid att fundera lite kring vad "att hacka" är.

Skrivet av
Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg21 mar, 2018

Propagandaföretaget Cambridge Analytica har använt sig av personuppgifter, från bland annat facebook, för att profilera befolkningar i olika länder. Detta för att sedan ta fram annonser och innehåll som ska passa en viss personlighetstyp så bra som möjligt. Oftast med syfte att väcka oro och/eller ilska. Innehållet som sprids (ibland med hjälp av botar och gärna i slutna grupper) har oftast varit falskt.

Men blev facebook hackat?

Nja. Cambridge Analytica kom över informationen med hjälp av verktyg som facebook erbjöd. Ingen behövde lista ut lösenord eller sniffa paket. Ingen använde ens systemet på ett sätt det inte var avsett att användas.

Jämför detta med när ganska många kvinnliga skådespelare fick reda på att deras privata bilder, som de trott låg säkra på Apples servrar, hade läckt ut till allmänheten.

Det var ett hack.

Ingen kan påstå att iPhoto fungerade som det skulle när främmande personer kunde ringa in och låtsas att de var kändisar. Eller när lösenord kunde ändras med hjälp av allmänt kända uppgifter som var en viss person föddes, vad deras första husdjur hette, eller vad deras mamma hette som ogift.

Ett hack är när någon utnyttjar svagheter i ett system för att få tillgång till information eller funktioner det inte var meningen att hen skulle ha tillgång till.

Det är extremt naivt, och riskabelt, att tro att en hacker bara använder sin dator som redskap för att tillgängliggöra sig den informationen.

En hacker är beredd att ta till vilka metoder som helst för att uppnå sitt mål:

de låtsas sitta med en gråtande bebis i knät
de löder in USBstickor i tangentbord och skänker bort dem
de låtsas att de har ett företag och vill anställa dig för att få reda på vad du gjorde på ditt förra jobb

Men som sagt, i facebooks fall var det bara att använda ett API som facebook tillhandahöll.