3 min läsning

Varför QR-koder faktiskt är bra

Den stora frågan är varför vi envisas med alternativ?

Skrivet av
Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg25 feb, 2020
Bild på en tidningsartikel som handlar om qr-koder

Tweeten fick mig att fundera kring QR-koder. Igen.

Det finns onekligen problem med QR-koder, särskilt i offentlig miljö där de är rätt enkla att kapa genom att klistra över en ny kod som pekar till en helt annan webbplats.

Å andra sidan är det på tiden att västvärlden kommer över sin irrationella vägran att använda dem, och kanske framför allt, sluta lägga energi på kassa alternativ.

Som jag säker nämnt hundra tusen miljarder gånger så har jag sett hur otroligt smidigt det är med QR-koder i Kina. Att koppla sig till WiFi på restauranger, att betala för kaffe, mat, tågbiljetter, eller lite snabbmat från ett gatustånd. Allt görs på nolltid tack vare QR-koder.

I väst har vi kommit på alla möjliga lösningar (inte sällan våra egna versioner av QR-koder) där flera har krävt el och uppkoppling. Jag drog själv med i entusiasmen kring Beacons för några år sedan när Google gav sig in i leken med Physical Web.

Vem pratar om Physical Web idag? Just det, ingen.

QR Kod

Dum


QR-koden bara hänger där. Den förväntas inte göra något mer än att få din mobil att begripa ett sammanhang. Den vet inte att den scannats, den kan inte ta reda på vem du är.

Off-line

Papper och färg är det enda som krävs. Skriv ut den och that's it. Inga batterier som kan ta slut, inget webinterface som kan kapas på skoj eller jävelskap.

Pull

Du väljer själv om du vill interagera eller inte. Inga notifikationer som stör, inget som händer i bakgrunden utan att du vet om det. Ett väldigt tydligt UI som är konsekvent i utseende och interaktion.

Funkar

QR-koder används i en av världens hårdast optimerade tillverkningsindustrier, och har gjort så sedan dag ett. De funkar för de är framtagna för en enda sak; att överföra information från ett fysiskt dumt föremål till en dator via en kamera.

Beacons

"Smart"

Allt som får prefixet "Smart" är dumt. Beacons kan användas till att spåra folk, syftet är inte sällan att göda en övervakningskapitalistisk modell snarare än att hjälpa en kund.

Kräver el & WiFi

Moderna beacons har strömförsörjning via sladd. Förr dog de efter ett par år. I Estimotes första modell gick det inte ens att byta batteri utan att förstöra det skyddande skalet.

Push

När jag var i San Fransisco 2016 fick jag fullt med irriterande Push-notiser för scam-företag. Allt skickat från Bluetooth Beacons runt omkring stan.

Kan fås att funka

Jag brukar säga att de enda företagen som verkligen kan jobba med Beacons är Apple, i sina butiker, IKEA, i sina varuhus, och Disney, i sina parker.

Det krävs 100% kontroll över miljön, appen, kassor, personal, och de beacons som sätts upp. För alla andra är det nog bättre att tänka om.

Att vända på steken

Den andra styrkan är att Du som användare kan ha en QR-kod på din mobil och visa upp den för en maskin. Filmstaden gör det sedan ett tag tillbaka. Jag köper biljetter på deras webbplats och får QR-koden, antingen på deras webb, deras app (som jag inte har) eller i en PDF i min inkorg. Det gör att jag kan ladda ner PDF-en och skriva ut den. Skicka till en kompis, ta en skärmdump på den och visa den, eller förlita mig på deras uppkoppling i bion och visa on-line versionen.

Som jag sagt innan så är detta hur jag anser att QR-koden verkligen visar sina fördelar. Istället för att jag ska ha en App och rätt version av Bluetooth eller en telefon som tillåter NFC så ges jag förmågan att förmedla komplex information på ett väldigt otekniskt vis.

Dock...

Jag är inte dum, vi kommer fortsätta fnissa åt QR-koder utan att riktigt veta varför, och vi kommer att fortsätta ta fram nya "taggar" att klistra in på webbsidor och tidningar, utan att de erbjuder något utöver "de ser bättre ut" (strunt samma att ingen fattar att de är QR-koder), och det kommer plöjas ner mer pengar i att installera fysiska Beacons som kan dubbla som data-skördare.

På tisdagar gillade han att smita ner till tjuvarnas marknad för att få lite inspiration.