3 min läsning

Julklappar till en nörd – 2021

Vi är tillbaka med en hejdundrande samling julklappstips till en nörd. Detta blir fjärde gången vi ger tips om vad nördar vill få för presenter. Självklart är tidigare års listor fortfarande lika aktuella, för precis som nördar, så går tips om vad de vill ha i julklapp aldrig ur tiden.

Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg2 dec, 2021

Smart som du är så kombinerar du så klart våra listor och får inte färre än 27 julklappstips att välja mellan.

Till "i mitt andra liv jobbar jag som kock"-nörden.

Alltång
Trogna läsare ser ett mönster, vi återkommer hela tiden till vad en köksnörd kan tänkas önska sig. Det beror helt enkelt på att vi är rätt många matnördar på kontoret. Detta året tycker vi att du ska köpa en så kallad alltång, eller stektång, till din nördvän. Inte nog med att den är fantastisk till att vända på stekar, potatisar, kycklingklubbor, eller ta sallad med. Den är dessutom överlägsen som redskap att servera spaghetti med. Glöm trassliga pastaslevar, alltången är vad de hängivna matlagningsnördarna lägger upp sin pasta med.

Och se nu för guds skull till att köpa en av metall, eftersom du redan försett din matglade nörd med en stekpanna av kolstål.

Till “Kvalitet över kvantitet”-nörden

Finchoklad
Vi är alla överens om att Aladdinasken spelat ut sin relevans sedan de slopat både de delikata körsbären i likör till förmån för nått som smakar som toablock lutar, och avskaffat trillingnöten. Men, choklad hör julen till. Så detta tipset är att köpa en liten ask väldigt dyr choklad. Googla efter din lokala chokladtillverkare, tänk Hovby No 9 om du bor i Lund, eller Fröken Frankenstein om du bor på mellersta Öland.

Till “Jag älskar att frossa i andras guilty pleasures”-nörden

Ferrero Fiesta
På tal om godsaker, här kommer ett nischat förslag där jag personligen kan gå i god för att det är bra grejer. En ask med den italienska motsvarigheten till dammsugare (eller punschrullar för oss som gått över till roomba) Ferrero Fiesta! Varje gång jag är i Italien ser jag till att trycka i mig två sådana om dagen. Saftig sockerkaka indränkt i apelsinlikör, varsamt täckt av lagom mörk choklad. Magiskt gott!

Till nördarnas nörd

The Incal
Det finns ingen anledning att hänga läpp även om det inte längre går att lägga fingrarna på det unika exemplaret med konceptskisser för Alejandro Jodorowskys kraschade Dunefilm The Incal, seriesviten som baserats på mycket av det som togs fram för det beryktade filmprojektet är, om inte ett fullgott alternativ, så åtminstone ett ekonomiskt hållbart sådant. Dessutom ger du nörden en chans att briljera med sin kunskap om den kommande filmen, baserad på serien, som baserades på konceptskisserna, till filmen, baserat på boken Dune.

Köp på Science Fiction Bokhandeln

Till “kommande julars ande” nörden

Tankenötsjulkalender
Detta blir en specialare, för några år sedan tipsade vi om escape room in a box som julklappstips. Nu har marknadsledaren kommit med en julkalender där varje lucka innehåller ett litet pussel som tar dig vidare till nästa dags lucka om du väl lyckas lösa det.
– Är det inte lite skum att ge folk en julkalender på julafton? Tänker du nu.
Javisst, den går dessutom inte att få tag på.
– Detta var lätt det sämsta julklapstips jag någonsin fått… tänker du nu, med sån där Marvelhumor-intonation på varenda stavelse.
Jodå. Fast det du gör är att nästa juni går du in på Alphaspel och förbokar ditt exemplar av nästa års julkalender. Sen sitter du och håller på kalendern ända från augusti då du får den, och räcker över den som adventsgåva den 27 november 2022. Din nörd kommer bli så fantastiskt imponerad av din planeringsförmåga att du antagligen kommer få vara med och lösa gåtorna när luckorna öppnas.

Till retrofuturistnörden

Senaste vågen Game & Watch-spel
3D-skrivare och mobiltelefoner i all ära, det som verkligen hade blåst strumporna av en 80-talsunge är Nintendos senaste serie Game & Watch spel. 8-bitars klassiker i fullfärg i samma format som de gamla godingarna FIRE eller Donkey Kong Jr. Det finns två att välja mellan, Zelda eller Super Mario Bros. Vi rekommenderar Zelda, tack vare att det inkluderar Game Boy klassikern The Legend of Zelda: Link’s Awakening