Vad är en Progressive Web App?

En Progressive Web App är en webbplats som beter sig precis som en vanlig app, men den installeras via webben istället för en app store.

Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg6 jun, 2016

Den kan till exempel:

  • Fungera off-line
  • startas från en ikon på hemskärmen
  • visas i fullskärm
  • ta emot och visa push-notiser
  • skicka push-notiser via systemet, det vill säga, utan att vara uppkopplad

Men inte nog med det, alla styrkor från webben är kvar. Det går att länka direkt till “appen” och köra igång den utan att besöka en appstore eller installera någonting.

Ett exempel

Min lokala mataffär har gått från parkeringsskiva till att ersätta utlägget för en parkeringsbiljett. Det går att betala med antingen biljett eller App. Självklart är det inte samma App som vid den andra parkeringsplatsen jag emellanåt parkerar på. Så jag betalar med kort.

Vad som hade kunnat hända istället var att jag öppnat en webbsida och betalat där. Fem minuter innan tiden går ut hade jag kunnat få en push-notis som frågade om jag ville fylla på med mer tid.

När jag väl använt tjänsten några gånger hade jag fått frågan ifall jag ville lägga till en genväg för den på min hemskärm. Från det ögonblicket hade den varit precis om en app. Förutom att jag aldrig besökt en app store eller installerat något.

Det finns så klart tjänster som inte går att leverera som Progressive Web App. Men för många av de praktiska fokuserade saker vi gör med våra telefoner är en Progressive Web App perfekt

Kolla väder - Det finns ingen som helst anledning till att göra en app för detta.
Hålla ett öga på flyg - vid förseningar går det att meddelas via push-notis.
Swish - Bank ID fungerar för browsers så att Swisha till folk går utmärkt.
Enklare Bank App - Se egna konton och överföra pengar mellan dem.
Köpa bussbiljetter - Skönt att slippa installera nya appar för varje stad.
Mobila Kölappar - Som småbarnsförälder är väntrum rena tortyrkammare.

Det finstilta

Med tanke på att Progressive Webb Apps inte distribueras via en kontrollerande tredjepart (läs Apple eller Google) så finns det ingen superstrikt definition. Det råder ingen *brist* på definitioner. De är bara varierande och flexibla, precis som webben.
Som ett absolut minimum skulle jag vilja säga att en Progressive Webb App ska:

  • Ha ett Web App Manifest
  • Hantera off-line eller så kallad lie-fi med hjälp en Service Worker

Sen finns det mer detaljerade kravlistor. För en slutanvändare så är de två här ovan fullt tillräckliga.

Vadå "Progressive"?

Ordet Progressive är med för att peka på två saker. Dels att det är en webbplats som progressivt börjar bete sig mer och mer som en app. Det vill säga, det går från att vara en sida man surfar in på via en URL till att vara en applikation med push notiser som startas från en ikon på hemskärmen.

Men också att upplevelsen av appen/sajten blir bättre ju mer kapabel browser du har. Safari på iOS har inte stöd för push-notiser eller service workers. Men det går att skapa en snabbladdande upplevelse i fullskärm som startas från en tjusig ikon och har visst offlinestöd. Starbucks Progressive Webb App är ett bra exempel på vad som går att bygga.

DEMOs

Det fantastiskt bra ordspelet Wordle spreds som en löpeld och blev raskt uppköpt av The New York Times. 100% webb.

Sidan App Scope, som självklart är en PWA, har ambitionen att bli en App Store för PWA's. Väl värt ett besök om du vill installera lite Progressiva Webb Appar. Sudoku appen är en riktig tidstjuv.

En demonstration som visar hur otroligt smidigt installationsflödet blir med en Progressive Web App. I detta fallet i kombination med Accelerated Mobile Pages för snabbladdande sidor

Här visar Air Berlin upp sin Progressive Web App som helt ersätter behovet av en app.