4 min läsning

Saker du missade 2023

Bakom tokerierna på Twitter och all AI hype så var det nog mycket som gick förlorat. Jag känner själv att årets lista är ovanligt lågmäld. Men här kommer ett gäng saker som fångade min uppmärksamhet, plus några saker jag tycker det är värt att hålla ett öga på under 2024.

Skrivet av
Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg5 jan, 2024
When nothing goes right go left

Studio Ghibli släppte en ny film

Nej, detta har du nog inte missat, men kanske missade du att när den lanserades i Japan var det helt utan tv-reklam eller trailer. Kanske inget att rekommendera för folk som inte blivit ett världsledande varumärke, men ett bevis på att det är fullt möjligt att lyckas nå ut genom bruset genom att konsekvent leverera bra saker.

Sagolikt bra förklaring av SVG-formatet.

SVG står för scalable vector graphics och är ett filformat som gör att man kan lägga ut vektorgrafik på webben. Även om du tycker att det låter fantastiskt trist så kan jag rekommendera att du lägger några minuter på denna interaktiva lektion i hur det fungerar. Om inte annat så för att se hur riktigt bra undervisning kan gå till.

“Foton” av Tenochtitlan

En uppsättning realistiska 3D renderingar av hur Aztekernas huvudstad såg ut för 500 år sedan https://tenochtitlan.thomaskole.nl/

Wonders of Street View

Apor som badar i en varm källa, en miniatyrkonsert eller en dinosaurie i en mobilmast är bara några av de saker man kan se på Wonders of Street View. En nyklassisk samling.

Corporate Memphis

Den extremt uttjatade illustrationsstilen som vi alla hoppas skall förpassas till listan av utdöda webbdesigntrender så snart som möjligt har ett namn: Corporate Memphis. Nu kan du hjälpa till att bygga en snyggare webb genom att lite halvdrygt säga “Åhå, Corporate Memphis… *gäsp*” varje gång du ser det.

Papers Please som simulerat LCD spel

Lucas Pope, skaparen av ett av de bästa datorspelen någonsin; Return of the Obra Dinn, blev känd för sin passkontrollörsimulator Papers Please. Nu kan vi som är nyfikna på det spela en gratis de-make rätt i browsern: https://dukope.itch.io/lcd-please

Ta upp kampen mot telefonförsäljare

I och för sig så är telefonförsäljare det perfekta tillfället att öva upp sin förmåga att vänligt men bestämt säga nej. Men den som inte orkar kan ta hjälp av https://jollyrogertelephone.com/ en tjänst som låter dess användare koppla över telefonförsäljarsamtal till en chatbot.

Webben är kul

The html review är texter med twist för html, svårt att förklara men lätt att begripa: the html review

Varje gång jag ser en film från 80-talet så blir jag nyfiken på vad det är för grejer i bakgrunden i alla sovrum. Tydligen var jag inte ensam om det: Awesome 80s Bedrooms

Årets bästa illusioner, många kreativa saker här: Best Illusion of the Year Contest

Saker att hålla ögonen på under 2024

Upp till bevis

Under det kommande året så är det dags att leverera. Ett exempel på det är Apple som skall lansera sin VR-hjälm i ett ganska kyligt klimat. Redan när den presenterades hade den värsta hajpen kring metaverse lagt sig, och sedan dess har det gått utför med både intresset för metaverse och ekonomin. Det skall bli spännande att se hur många som vill lägga 40 papp på ett par irrglasögon som ger tillgång till flytande iPadskärmar. Fast om det är något företag som har resurser att introducera en ny hårdvaruplattform så är det Apple.

Sen har vi OpenAI och deras lönsamhet, Sam Altman sa för några år sedan att han skulle kunna be sin chatbot om affärsidéer. Hittills verkar de sträcka sig till att ta in kapital utifrån, inte särskilt originellt med andra ord. Jag gissar att vi kommer få se en snabb förflyttning mot enshittificationens andra och tredje fas. 

Social Media

X verkar fortsätta krympa på alla håll och kanter, så folk ser sig om efter alternativ. Mastodon upplevs som krångligt, varför fattar jag inte, Threads beskrivs som Instagram med text, BlueSky lär vara kul, TikTok tuffar vidare. Hade varit roligt med ett helt nytt social media “format” under året. Gärna att folk slutar att anväda LinkedIn som om det vore Facebook cirka 2012.

Nya alternativ

Det är inte bara inom social media som det börjar hända saker, Frameworks laptop, FairPhones telefon, Arc browsern, drönarkungen DJI revolutionerar videokameran, Playdates indie gameboy, Kagi search, OpenAI, Midjourney, Figma, konsumentteknik spelaren Nothing. Listan över tjänster och prylar som dykt upp de senaste åren blir allt längre, och även om många av de jag listade är nischade så växer de år efter år.

Jag hoppas att vi under 2024 får fler helt nya spelare som står på egna ben. Okej, OpenAI står inte på egna ben, och vi var nära att förlora Figma, men jag är inte ensam om att känna att vi nått till en punkt där infrastrukturen för att skapa något eget är så pass robust att det går att göra med en hyfsat liten budget. Kanske lyckas Clicks med sitt fysiska tangentbord till iPhones, kanske släpper FairPhone en ny typ av produkt, kanske får vi se en PhotoShop dödare, och förhoppningsvis så får vi se en helt ny smart tjänst som använder tillämpad statistik (det en del slarvigt kallar AI) på ett sätt vi inte ens kan föreställa oss idag.

Det mänskliga

Nu när vi har fått obegränsad tillgång till medelmåttig copy och Hötorgskonst så tror jag att vi kommer börja värdesätta expertis och personliga perspektiv desto mer. “Seek respect, not attention” kan vara en bra guide inför 2024. Läs Maggie Appletons utmärkta text om detta, och Lincoln Michaels text om det jag kallade den kommande kambriska content explosionen. De texterna (min bloggpost kan du hoppa över eftersom det enda intressanta är titeln) kommer ge dig en bra grund att tänka vidare ifrån under året.